Joretta Witvliet

Omdat het lesgeven in haar vingers zit en omdat ze van organiseren houdt richtte zij al tijdens haar studie haar eigen vioolschool op in januari 2000: De Vioolschool Haarlem. Inmiddels is deze school voor strijkonderwijs (viool, altviool en cellolessen) een begrip in Haarlem en omgeving.

Kinderen verleiden tot het muziek maken is haar passie. Met veel geduld en een evenwichtige balans tussen het aanleren van techniek, muzikaliteit en plezier, geeft zij al jaren gedreven les.
Daarnaast geeft zij leiding aan de school waarin diverse docenten werkzaam zijn, ensemble lessen worden gegeven en tal van muzikale activiteiten worden georganiseerd.

Joretta deed de vooropleiding viool aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Na haar studie rechten en psychologie vervolgde zij haar vioolopleiding aan de Schumann Akademie en bij Skye Carman, leerlinge van Ivan Galamian. Zij studeerde af als docerend musicus. Ze was 12 jaar muziekdocente op basisschool De Kring in Haarlem voor de groepen 1 t/m 8.
Ze is concertmeester van het Haarlems Bach Ensemble en ze werkt als freelancer in diverse orkesten en ensembles.

foto Joretta

Paul Medeiros

Paul is docent viool en altviool. Sinds 2012 geeft hij met groot plezier les op De Vioolschool Haarlem. In de afgelopen jaren heeft hij meerdere leerlingen tot conservatorium niveau opgeleid. Paul richt zich op alle niveaus en alle leeftijden. Hij componeert ook muziek voor zijn leerlingen en voor onze leerlingenensembles om de pedagogische ontwikkeling te stimuleren. Paul gelooft in de grondige opbouw van technische vaardigheden, zodat leerlingen makkelijker en vrijer kunnen musiceren. Ook de emotionele ontwikkeling vindt hij belangrijk, want hij gelooft dat muziek maken essentieel is voor de mens. Paul geeft les in het Nederlands, Engels, Frans en Portugees.

Paul is geboren in Halifax, Canada. Hij was prijswinnaar van de Ramon Hynatyshn Foundation (2006) en heeft zijn Bachelor afgerond aan de Universiteit Dalhousie in juni 2010, als leerling van Philippe Djokic (die leerling van Ivan Galamian is geweest). In 2010 emigreerde hij naar Nederland en in 2012 heeft hij zijn Master diploma behaald op het Conservatorium van Amsterdam, als leerling van Cornelius Koelmans en Lex Korff de Gidts. Paul heeft deelgenomen aan diverse masterclasses bij o.a. Pinchas Zukerman (VS), Régis Pasquier (Frankrijk), Philippe Graffin (België), Gordan Nikolić (Nederland), David Früwirth (Duitsland) en het Danel Kwartet (België). Sindsdien treedt Paul op met meerdere orkesten en ensembles binnen en buiten Nederland. Hij is concertmeester van het Laurensorkest te Rotterdam en van het Promenade Orkest in Amsterdam. Naast klassieke muziek speelt hij ook elektronische muziek.

foto Paul

Aleksandra Kaspera

Aleksandra is in 1984 geboren in Riga, Letland. Als onderdeel van het Erasmus Socrates uitwisselingsprogramma studeerde Aleksandra aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten bij professor Jeroen Reuling, Rene Berman, Tineke Steenbrink en Egbert Spelde.

In 2012 studeerde ze Cum Laude af voor haar master diploma. Naast haar solo carrière werkt ze vaak samen met violiste Lisa Jacobs, pianiste Sofia Vasheruk, zangeres Magda Mendes en anderen. Aleksandra is actief als kamermusicus en treedt op in het binnen en buitenland. Ze werkt ook in meerdere symfonie- en kamerorkesten zoals de String Soloists.

Muziek speelt een belangrijke functie in ons leven, niet alleen voor klassiek muziek liefhebbers, maar letterlijk voor iedereen. Zonder muziek is het leven als een zwart-witte stoomfilm zonder soundtrack. Als we even nadenken dan roept elk favoriete muziekstuk herinneringen op aan een gelegenheid, een vriendschap, een gevoel, etc.
Muziek leert en helpt ons veel. Het helpt om onze emotie te leren begrijpen, om de wereld om ons heen te ontdekken, het verbreedt onze fantasie en het helpt ons om creatief te denken.

Daarom vindt zij muzieklessen zo ontzettend belangrijk. Elke student is anders, ieder heeft zijn eigen wens en visies op wat hij/zij wil bereiken met de lessen. De allereerste en meest belangrijke missie en zelfs plicht van de docent, is deze visie en interesse voor de muziek te behouden, ondersteunen en te ontwikkelen. Muziek is een taal die iedereen spreekt en begrijpt, dus laat de muziek voor je spreken!

Aleksandra Kaspera

Katya Woloshyn

Katya is docente altviool. Als oer-altiste geniet zij van de speciale rol die de altviool heeft in muziek. Lesgeven vind ze bijzonder want je opent de muzikale wereld voor de student. Daarnaast begrijp je je eigen instrument beter door het aan een ander te leren. Techniek is belangrijk maar aan het eind van de dag mag je ook genieten van je eigen muziek.
Katya komt uit Canada en heeft altviool gestudeerd aan The Glenn Gould School in Toronto, The University of British Columbia en aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij speelt door heel Nederland als freelance altiste bij diverse orkesten en ensembles.

foto Katya

Sofia Espiga

Sofia is viool en altviool docente. Ze is geboren in Portugal en volgde haar muziekopleiding aan de Academia Superior de Orchestra in Lissabon en aan het Conservatorium van Amsterdam.
Ze studeerde ook aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Sofia vindt het heerlijk om kamermuziek te spelen; ze doet dit al vele jaren in verschillende formaties in Nederland en daarbuiten.
Ze speelt niet alleen klassieke muziek maar ook wereldmuziek.

Sofia is een ervaren en toegewijde docente. Ze geeft zowel individuele les als groepsles, en ze geeft ook graag kamermuzieklessen. Ze probeert ideeën uit tijdens haar lessen en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om haar leerlingen te stimuleren en motiveren. Ze doet dit met veel geduld en inspiratie.

Sofia Espiga

Oksana Mukosii

Oksana Mukosii is geboren in Kiev, Oekraine. Ze begon met vioolspelen toen ze 6 jaar oud was. Na haar middelbare school studeerde ze altviool aan de Nationale Muziek Akademie van Oekraine in Kiev.
In 2014 kwam ze naar Nederland om te studeren bij Mikhail Zemstov aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze behaalde daar haar Master diploma.
Ze nam deel aan verschillende muziek festivals, zoals Francigena International Arts Festival, Gergiev Festival, North Sea Jazz Festival en het International Viola Congress.
Ze speelde in diverse orkesten zoals het Residentie Orkest en Sinfonia Rotterdam en speelt veel kamermuziek.
Oksana werkt als strijkerscoach voor het Youth Talent Orchestra in Hellendaal en het Muziekinstituut in Rotterdam.
Ze geeft vioolles, altvioolles en pianoles (!) op de YMCA muziekschool in Den Haag.

Oksana