String Kids

Samenspelen en orkestervaring opdoen kan in de kamermuziek-projecten van de String Kids.

De String Kids is het leerlingenorkest voor beginners van 7 t/m 11 jaar.
Er wordt projectmatig gerepeteerd onder leiding van een van de docenten. Een project bestaat uit een aantal wekelijkse repetities en wordt afgesloten met een uitvoering.
Elk schooljaar kent minimaal 2 projecten: het eerste start meteen aan het begin van het schooljaar en het tweede begint na de Kerstvakantie. Aan het eind van het seizoen kan nog een derde project worden georganiseerd.

De String Kids hebben de afgelopen jaren al diverse malen opgetreden in Haarlem. Een kleine greep: in de Lutherse kerk, in Zang&Vriendschap, in het verpleeghuis Janskliniek, onder schooltijd voor klassen op basisschool De Kring en voor het Jeugdcultuurfonds op de Grote Markt.

Al tijdens je eerste lesjaar kun je meedoen met String Kids. Je studeert de muziek in met je eigen docent.
Het plezier in het samen musiceren staat voorop, waarbij ongemerkt een groot aantal vaardigheden worden aangeleerd. Je leert er naar elkaar te luisteren, de kneepjes van het orkestspel, een mooie kwartetklank te maken, te kijken naar de dirigent enz.

Stel dat je op muziekkamp wilt, of dat je op de middelbare school in een schoolorkest terecht komt, dan heb je als leerling van De Vioolschool Haarlem al de nodige samenspeelervaring opgedaan.

De kosten voor deelname aan de String Kids bedragen € 50 per project. Dit bedrag is inclusief muziek en map en wordt betaald door middel van een factuur.

Deelname aan de String Kids staat ook open voor leerlingen van buiten De Vioolschool Haarlem.

IMG_String Kids 2012 IMG_String Kids 2012

Concertbezoek

Concert 2010 03Traditiegetrouw organiseert de Vioolschool Haarlem aan het begin van een nieuw vioolseizoen een concertbezoek met de hele vioolklas.

De afgelopen jaren zijn we gaan luisteren naar verschillende vioolsolisten, zoals Emmy Verhey, Jan Willem de Vriend, Leonidas Kavakos, Rudolf Koelman, Candida Thompson, Isabelle Faust en Liza Ferschtman.

Zij speelden mooie vioolconcerten van o.a. Paganini, Mozart en Dvorak, samen met niet de minste orkesten zoals het Cobattimanto Consort, het Haydn Jeugd Strijkorkest, het Amsterdam Synfonietta, het Orkest van het Oosten en het Radio Philharmonisch Orkest.

Het is heel gezellig en leerzaam om met elkaar naar muziek te luisteren.  En al helemaal in de Grote Zaal van het prachtige Concertgebouw…!

 

Zomermuziekkamp

Musiceren, zwemmen, optreden in een kasteel, kanovaren en spelen op het dorpsplein: dat kan allemaal tijdens de Zomermuziekkampen in Frankrijk. Al sinds 2003 organiseert de Vioolschool Haarlem in de zomervakantie Zomermuziekkampen voor strijkers, in het dorpje Aubeterre-sur-Dronne (Charente) in Zuid-West Frankrijk.

Het Zomermuziekkamp is een kamermuziekweek voor violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten van 9 tot 20 jaar. Een groep van ongeveer 20 deelnemers studeert in verschillende combinaties van strijkensembles een aantal kamermuziekstukken in, onder begeleiding van docenten van De Vioolschool Haarlem.

Het muziekrepertoire is van klassiek tot modern. Het geheel staat onder leiding van Joretta Witvliet. Naast de repetities, orkestspel en individuele coaching wordt er gezamenlijk geluncht en zijn er activiteiten zoals zwemmen, kanovaren en creatieve workshops. Er worden aan het eind van de week een aantal concerten gegeven voor publiek, o.a. op het dorpsplein en in het kasteel van Aubeterre.

De jongere deelnemers komen met hun ouders naar Frankrijk en zorgen zelf voor logies en vervoer (bijv. camping, huisje huren). Voor de oudere deelnemers die zonder ouders komen kan in overleg logies georganiseerd worden. Overdag blijven de deelnemers op La Croix Rouge, het verblijf van de familie Witvliet in Aubeterre.

Voor deelname aan het muziekkamp is het nodig dat je je instrument goed beheerst en dat je samenspeelervaring hebt opgedaan.
Na inschrijving ontvangen de deelnemers hun muziekpartijen ruim van tevoren. De muziek moet thuis al worden ingestudeerd.

Onze vele ervaringen met muziekkampen op La Croix Rouge staan garant voor een fantastische, gezellige en onvergetelijke muziekweek in Frankrijk!

Muziekkamp 2006 Muziekkamp 2005Muziekkamp 2010

vioolles voor volwassenen

Viool Voor Ouders

Voor ouders die graag willen weten wat er allemaal komt kijken bij het vioolspelen van hun kind, organiseert de Vioolschool Haarlem een workshop Viool Voor Ouders.

Tijdens deze workshop krijgt u uitleg over het spelen, de toonvorming, het musiceren, het lesmateriaal dat wij gebruiken en leggen wij uit hoe wij didactisch te werk gaan.

Ook proberen  wij antwoord te geven op vragen als: hoe lang duurt het voordat mijn kind een liedje kan spelen, waar moeten de vingers precies staan, hoe lang en hoe vaak moet mijn kind thuis oefenen, enz.

Bovendien leert u tijdens de workshop de eerste beginselen van het vioolspelen door het ZELF te doen.

Aan het eind van de workshop kunt u Kortjakje spelen, zelfs als u nog nooit een instrument bespeeld heeft!

Deze workshop is een goed manier om uw kind zo optimaal mogelijk te begeleiden bij de lange weg van het leren vioolspelen.

De workshop duurt 1 avond en bedraagt € 15 per persoon.

vioolles voor oudersViool Voor Ouders 2013

galamien examen

Galamian Examen

Elk schooljaar doen alle leerlingen van de Vioolschool Haarlem examen in een bepaald technisch onderdeel van het (alt)vioolspel. Omdat in de Vioolschool Haarlem lesgegeven wordt vanuit de leerprincipes van Galamian, worden deze examens Galamian examens genoemd.

galamien examenEr zijn 5 examens in de volgende onderdelen van de viooltechniek: streken-examen, toonladder-examen, dubbelgrepen-examen, vibrato-examen en etude-examen.

Deze examens kunnen in 3 gradaties doorlopen worden, afhankelijk van het niveau van de leerling.

De leerling ontvangt na elk examen een diploma met een cijferlijst.

Als alle 5 examens in alle gradaties succesvol doorlopen zijn, is de leerling in principe technisch klaar om toelatingsexamen te doen voor een Conservatorium in Nederland.

 

Leerlingenuitvoering

De Vioolschool Haarlem organiseert 2 keer per jaar een leerlingenuitvoering. Het Kerstconcert vindt altijd plaats in de Lutherse Kerk in Haarlem.
Het Zomerconcert wordt gehouden in de Immanuelkerk waar ook De Vioolschool is gevestigd.

Aan beide uitvoeringen nemen alle leerlingen deel: jong of oud, pas begonnen of gevorderd. Zij worden begeleid door onze vaste professionele pianiste Brigitte Bovée.

Het is belangrijk dat al vroeg geleerd wordt om voor publiek op te treden. Bovendien zijn het hele leuke middagen waarop iedereen kan genieten van de prestaties van alle leerlingen.

http://www.youtube.com/irsenvanrossum